راهکار های ایجاد امنیت روانی در قرآن

امنیت ، روانی ، قرآن، جامعه ، انسان ،

راهکار های ایجاد امنیت روانی در قرآن

امنیت ، روانی ، قرآن، جامعه ، انسان ،

موانع آرامش روان ( گمشده بشر امروز )

نویسنده: مهدی عابدی - ۱۳٩۱/٢/۱۳

از جمله مواردی که لازم است تا انسان جهت کسب آرامش ، مراعات کند شناخت امور آسیب زا می باشد ، چرا که بدون شناخت آسیبها و موانع انسان نمی تواند به مسیر خویش در جهت کسب آرامش روانی ادامه دهد . لذا شناخت اموری که مثل سم مهلک آرامش انسان را به خطر می اندازد ضرورت دارد.

برخی از موانع آرامش روان عبارتند از : کفر ، غفلت از یاد خدا ، شرک ، گناه ، حسد ،خشم و غضب ، نگرانی و اضطراب و ... که در اینجا ، گناه و حسد بررسی می شود.

 

گناه :

بدترین اثر گناه و ادامه آن تاریک ساختن قلب ، و از میان بردن نور علم و حس تشخیص است ، گناهان از اعضاء و جوارح   سرازیر قلب می شود و قلب را به یک باتلاق متعفن و کندیده مبدل می سازد اینجاست که انسان راه و چاه را تشخیص نمی دهد و مرتکب اشتباهات عجیبی می شود که همه را حیران می کند.

از نظر اصول روانشناسی نیز این معنی ثابت شده که اعمال ۀدمی همواره بازتابی در روح او دارد و تدریجاً روح را به شکل خود در می آورد ، حتی در تفکر و اندیشه و قضاوت او مؤثر است .

این نکته نیز قابل توجه است که انسان با ادامه گناه لحظه به لحظه ، در تاریکی روحی بیشتری فرو می رود ، و به جایی می رسد که گناهانش در نظرش حسنات جلوه می کند و گاه به گناهانش افتخار می نماید و در این مرحله راههای بازگشت به روی او بسته می شود و تمام پل ها پشت سرش ویران می گرددو این خطرناکترین حالتی است که ممکن است برای یک انسان پیش آید.

در روایات بسیاری ائمه اطهار : اضطراب و ترس دل را مولود گناه دانسته اند که در زیر به برخی اشاره می شود.

علی (ع) می فرماید :

« لا وجع اوجع للقلوب من الذنوب »

« دردی برای دلها دردناک تر از گناهان نیست .»

و همچنین می فرماید :

« عبادالله من یطع الله یأمن و یستبشر و من یعصه یخب و یندم و لایسلم »

« ای بندگان خدا ! به راستی هر کس اطاعت خدا کند آسوده خاطر و دلخوش به مژده حق باشد و هر کس که نافرمانی اش کند زیان بیند و پشیمان گردد و روی آسایش نبیند »

بنابراین ، یکی از عواقب گناه و جنایت دچار شده به ناراحتی های روانی و روحی است و شخص جنایتکار هیچ گاه از شکنجه ی ملامت و سرزنش وجدان آرام و قرار ندارد.

شکنجه های وجدان در شخص گنهکار گاهی به صورت ندامت و پشیمانی خود نمایی می کند و آن وقت است که شخص گنهکار به حالت یأس عجیبی گرفتار می شود و جنایت خود را غیر قابل جبران می داند و در نتیجه از زندگی مأیوس و دچار سقوط می گردد.

در چنین موارد خطرناکی باز دین و مذهب و توجه به خدا است که می تواند او را از سقوط نجات دهد و به آمرزش حق امیدوارش سازد و گرنه سقوط او حتمی است .

به هر صورت ، احساس ندامت و پشیمانی از گناه نیز یکی از عواقب خطرناک گناه است که گاهی ممکن است برای همیشه موجب سلب آرامش و آسایش از شخص گنهکار شود و همان فکر شکست در انسانیت و فضیلت او را به صورت حیوانی خطرناک در آورد و آزادانه دست به جنایتهای دیگری بزند و یا مانند حیوانات وحشی سر به کوه و بیابان گذاشته ، دیوانه شود.

حسد :

حسد به معنی زوال نعمت از دیگران است ، خواه آن نعمت به حسود برسد یا نرسد ، بنابراین کار حسود در ویران کردن و آرزوی ویران شدن متمرکز میشود ، نه اینکه آن سرمایه و نعمت حتماً به او منتقل شود .

حسود تمام یا بیشتر نیروها و انرژی بدنی و فکری خود را که باید در راه پیشبرد اهداف اجتماعی به کار برد در مسیر نابودی و ویران کردن آنچه هست صرف می کند و از این رو هم سرمایه های وجودی خود را از بین برده و هم سرمایه های اجتماعی را .

حسد انگیزه قسمتی از جنایات دنیا است و اگر عوامل و علل اصلی قتل ها و دزدی ها و تجاوزها و مانند آن را بررسی کنیم خواهیم دید که قسمت قابل توجهی از آنها از عامل حسد مایه می گیرد و شاید به خاطر همین است که آن را به شراره ای آتش تشبیه کرده اند که می تواند موجودیت حسود و یا جامعه ای را که در آن زندگی می کند به خطر بیندازد.

حسد اثرات بسیار نامطلوبی روی جسم و سلامت انسان می گذارد و افراد حسود معمولاً افرادی رنجور و از نظر اعصاب و دستگاه های مختلف بدن غالباً ناراحت و بیمارند زیرا امروز این حقیقت مسلم شده که بیماری های جسمانی در بسیاری از موارد عامل روانی دارند.

امام صادق (ع) می فرمایند :

« ان الحسد لیاکل الایمان کما تاکل النار الحطب »

«همانا حسد ایمان را می خورد چنان که آتش هیزم را »

آرامش در سایه ایمان حاصل می شود پس هر گاه ایمان از بین برود آرامش هم از بین می رود پس نتیجه حسد اضطراب و نگرانی است.

از نظر معنوی حسد نشانه ی کمبود شخصیت و نادانی و کوته فکری و ضعف و نقص ایمان است ، زیرا حسود در واقع خود را ناتوان تر از آن می بیند که به مقام حسود و بالاتر از آن برسد و لذا سعی می کند محسود را به عقب برگرداند ، به علاوه او عملاً به حکمت خداوند که بخشنده اصلی این نعمت ها است معترض است و نسبت به اعطای نعمت به افراد از طرف خداوند ایراد دارد.

حسد باعث می شود که حسود به خاطر حسادتی که انجام می دهد دوستان خود را از دست بدهد و چون قوه دافعه دارد از مدیریت بالایی در جامعه برخوردار نمی شود و هرگز به بزرگی نمی رسد.

از آثار بسیار بد حسد آلوده شدن به انواع گناهان است چون حسود برای رسیدن به هدف خود یعنی زوال نعمت از دیگران به انواع گناهان مانند : ظلم ، غیبت ، دروغ ، سخن چینی و تهمت متوسل می شود و تمام نیروهای خود را به کار می اندازد تا محسود را از بین ببرد لذا از هر وسیله نامشروعی برای هدف نامشروع خود کمک می گیرد .

  

منبع:maktabzahraathar.persianblog.ir

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.