الذین آمنوا و تطمئن قلوبهم بذکر الله تطمئن القلوب
سوره رعد آیه 28
یعنی ای انسان ها حقیقت این است که آرام بخش دل های سرگشته و قلب های در تب و تابتان امور دنیوی نیست، بلکه فقط در پرتو یاد درونی و قلبی خداوند است که آرامش واقعی و حقیقی بر دل هایتان مستولی می گردد.
یک جمله تحریف نشده از انجیل است:"آه چه فایده دارد که انسان جهانی را بدست آورد ولی خود را ببازد" هستند افرادی ککه بهترین زندگی مادی را دارند اما در اندرون خود گرفتار طوفان افسردگی و ناامیدی و بدبینی هستند.
قرآن این گنجینه اسرار خداوندی در سوره احزاب آیه 41 می فرماید:
یا ایها الذین منوا ذکروا الله ذکرا کثیرا
ای کسانی که ایمان آورده اید،خدا را بسیار یاد کنید
علت تاکید اسلام بر ذکر پیوسته خداوند یکی این است که انسان در خلال این زندگی دنیوی، لحظه به لحظه ممکن است استرس ها و فشارهای روانی گوناگونی را تجربه کند و غلبه بر آن ها از قدرت روحی و روانی انسان بطور تدریجی کاسته و زمینه برای ایجاد بیماری های خطرناک روانی و گاه جسمی فراهم می کند و انسان با ارتباط دادن خویش به منبع و سرچشمه هشتی و استمداد قلبی از او و در سایه ی دعا و نیایش پیوسته بر قدرت روحی و روانی خود افزوده و نه تنها بر مشکلات کنونی غلبه کرده بلکه در گامی فراتر در پرتو ایمان و نیایش و یاد قلبی خداوند نتایج و پیامدهای روحی و معنوی زیبا و دلنشینی بدنبال دارد و معمولا با عمیق ترین و لطیف ترین احساس ها و هیجانات روحی همراه است.
یکی از طرق ذکر و یاد خداوند نماز است.برای مثال نمازهای یومیه نقش بسیار مهمی در کمک به انسان در رویارویی با مشکلات و استرس ها دارد که در خلال کار و زندگی روزمره گریبانگیر او شده است. در خلال این نمازها وقتی که انسان خود را در برابر خالق خود می بیند و زمانی که آیه " ایاک نعبد و ایاک نستعین" را با ذره ذره وجود بر زبان جاری می سازد، این معنا را در عمق جانش جای می دهد که ای خداوند تنها یاد تو می کنم و تنها تو را می پرستم و فقط وفقط از تو که بر انجام هر کاری قادری و در رفع هر مشکل توانایی،یاری و استمداد می طلبم.
آیا دیگر در برابر سختیها احساس ضعف و خواری کرده و درماندگی را نهایت درجه آن احساس و تجربه خواهد کرد؟
اما فراتر و والاتر از نمازهای یومیه، نماز شب است.یعنی زمانی که انسان مومن در دل شب برمی خیزد و وضو می سازد و زمانی را صرف نماز،دعا و تضرع می کند.
نماز شب در ایجاد صفای باطن،آرامش روان و اطمینان خاطر و احساس سبکی نقش استثنایی و منحصر بفرد دارد و تا زمانی که انسان عملا آن را تجربه نکرده باشد اهمیت و نقش ان را در زندگی نمی یابد. در دل شب بدلیل اینکه تمرکز حواس و آرامش ضمیر بیشتر بوده و بعلت تاریکی توجه انسان از ظواهر برگشته و نیز بدلیل داشتن مقداری استراحت در اوایل شب بهترین زمان برای فراهم ساختن حضور قلب و انجام عبادت و نیایش و تضرع دی پیشگاه خداوند است و اگر این حضور قلب واقعا ایجاد گردد منتج به آرامش روحی و روانی خاصی می گردد.
بنابراین آن زمنی که دل از یاد خدا غافل شود و خود را در گرداب و منجلاب امور فانی می اندازد مستعدترین زمان برای از بین رفتن آرامش روحی و روانی است.
دیل کارنگی روانشناس معروف می گوید:
امروز جدیدترین علم یعنی روان پزشکی همان چیزهایی را تعلیم میدهد که پیامبران تعلیم می دادند چرا؟ به علت اینکه پزشکان روحی دریافته اند که دعا و نماز و داشتن ایمان محکم به دین، نگرانی،تشویش و همچنان ترس را که موجب بیشتر ناخوشی هاست از بین می برد و انسان را گرفتار امراض عصبی نخواهد نمود.
پیامبر عظیم الشان اسلام می فرمایند:
مومن از کوه های استوار قوی تر است برای اینکه کوه را ممکن است قطعه قطعه کنند ولی مومن را نمی توانند تحت نفوذ و تاثیر خود قرار دهند.
با تشکر از http://goodenough.blogfa.com/post/23